Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej ugotowanego ryżu. Sałatka jest aromatyczna i sycąca. Sprawdzi się jako śniadanie, przystawka na spotkaniu ze znajomymi czy kolacja.
1 min
Łatwy
Składniki:
100g ryżu
1 pęczek rzodkiewki
Pół puszki kukurydzy
1 mała cebula
1 mały zielony ogórek
2 jajka ugotowane na twardo
Koperek
Majonez
Sól, pieprz
Sałatka z ryżem i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy.
Rzodkiewkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy. Cebulę siekamy. Ogórka obieramy kroimy w kostkę. Jajka obieramy i kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, dodając majonez - tyle, żeby sałatka nie była zbyt sucha. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Całość mieszamy i schładzamy.
Komentarze