Sałatka z pieczonych pomidorów i mozzarelli

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taką wersję sałatki z pomidorów i mozzarelli lubię najbardziej. Pieczone pomidory smakują wyśmienicie, a sos który powstaje w czasie pieczenia jest idealny do przyprawienia całości.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe, średniej wielkości
    szczypta mieszanki ziół prowansalskich
    3 łyżki oliwy lub oleju
    sól i pieprz do posypania (u mnie ziołowa)
    ser mozzarella w kulce (125 g.)
    kilka liści świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczonych pomidorów i mozzarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte pomidory kroję na plastry grubości pół centymetra i rozkładam płasko na dnie blachy (natłuszczonej oliwą lub olejem). Pomidory oprószam przyprawami i blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 15 minut; potem na kilka minut włączam funkcję grilla. W międzyczasie raz polewam pomidory tłuszczem z dna blachy.
    Upieczone pomidory pozostawiam na blasze do wystygnięcia.
    Mozzarellę kroję w plastry, układam razem z pomidorami na talerzyku. Polewam sosem z pieczenia, ozdabiam całymi lub posiekanymi listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidor Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować