LETNI TATAR z MOZZARELLI, RUKOLI i POMIDORÓW

0 (0 ocen)

  • 20 min

Efektowne, bardzo proste w przygotowaniu danie. Lekkie, wegetarianskie i pachnace latem.

  • 20 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    2 pomidory
    2 mozzarelle
    garść rukoli (ok. 50 g)
    1 ogórek
    parę czarnych oliwek bez pestek (ok. 30g)
    1 łyżeczka soku z cytryny
    skórka z 1/4 cytryny
    oliwa z oliwek
    oregano
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Caprese Tatar

Letni tatar z mozzarelli, rukoli i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomidory 1. Pomidory przekroic i wydrazyc z wody i ziarenek. Pokroic na drobna kosteczke. Doprawic sola. oregano i wedlug uznania skorka z cytryny.Wymieszac z 1 lyzka oliwy z oliwek.
  • ogorki z rukola 2. Rukole pokroic .Ogorki obrac ze skorki, zetrzec na grubej tarce, a nastepnie odcisnac z soku i dodac do rukoli. Wymieszac z 1 lyzka oliwy, sokiem z cytryny i szczypta soli.
  • mozzarella z oliwkami 3. Mozzarelle pokroic w kosteczke. Wymieszac z pokrojonymi oliwkami, sola i oregano.
  • 4. Na talerzu ulozyc metalowy pierscien, a nastepnie ulozyc wartwe mozzarelli, rukoli z ogorkiem i pomidory. Poszczegolne wartwy delikatnie dociskac, e ten sposob po sciagnieciu pierscienia beda ladnie widoczne poszczegolne wartwy
  • 5. Sciagnac pierscien. Scropic oliwa z oliwek , udekorowac kawaleczkami skorki cytrynowej i podawac.

Porady

Jesli mozzarella jest miekka i wodnista, przed pokrojenie odcisnac ja w dloniach z serwatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Ogórek Pomidor Rukola Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sałatka

To może cię zainteresować