Sałatka z "orzeszkami" z ciecierzycy, kuskusem i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Chrupiąca, pieczona ciecierzyca, słodkie pomidorki, pożywny tuńczyk i delikatna kasza kuskus połączone na jednym talerzu smakują przepysznie.

  • 35 min

Składniki:

  • 100 g rukoli
    1 puszka ciecierzycy
    1 łyżka oleju
    sól (do smaku)
    1/4 łyżeczki słodkiej papryki
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    1/4 szklanki kaszy kuskus
    20 pomidorków koktajlowych
    1/2 średniej, czerwonej cebuli
    Dressing:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka soku z cytryny
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba

Sałatka z "orzeszkami" z ciecierzycy, kuskusem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie osuszyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić olejem i posypać solą i papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut, aż ciecierzyca zarumieni się i będzie miała chrupiącą skórkę. Lekko przestudzić.
    Kuskus zalać gorącą, lekko osoloną wodą w proporcji 1:1. Przykryć i odstawić do napęcznienia. Gotową kaszę wystudzić. Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojoną w piórka cebulę, odsączonego tuńczyka, pomidorki koktajlowe. Posypać ziarnami ciecierzycy i kuskusem. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować