Lekka sałatka. Mało produktów, mnóstwo pyszności. Polecam.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
duża garść szpinaku baby
duża garść rukoli
250 g krewetek ok. 20 sztuk
łyżka oleju rzepakowego
sok z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka startego imbiru
2 łyżki miodu lipowego
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
łyżka sezamu
Sałatka z krewetkami najłatwiejsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki oczyścić, usunąć pancerzyki. Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym usmażyć krewetki ok. 2 min. Wystudzić.
W miseczce rozmieszać oliwę i sok z cytryny, starty imbir, miód, pieprz świeżo mielonym i sól. Dodać krewetki, pomieszać i wstawić do lodówki na ok.15 min.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
W salaterce wymieszać liście szpinaku i rukoli. Dodać krewetki z sosem i posypać sezamem.
Zajadać, pycha. Smacznego.
Komentarze