Sałatka z fenkułem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sałatka z fenkułem jest bardzo lekka, o delikatnym cytrynowo-anyżkowym smaku.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 małego fenkułu
    1/2 średniego słodkiego jabłka
    2-3 rzodkiewki
    8 połówek orzechów włoskich
    12 orzechów nerkowca
    kawałek sera gorgonzola lub rokpol (ok. 2 łyżki)

    marynata do fenkułu: 1-2 łyżki soku z cytryny, 2 szczypty soli

    Sos do sałatki:
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka miodu
    2-3 szczypty soli
    4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z fenkułem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fenkuł pokroić na paseczki, dodać składniki marynaty, lekko ugnieść i pozostawić 20 minut pod przykryciem.
    Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki również pokroić w cienkie plasterki.
    Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. Orzechy można krótko podprażyć na suchej patelni, aby były bardziej chrupkie i bardziej wyraziste w smaku.
    Fenkuł odcisnąć z marynaty i zmieszać z pokrojonymi składnikami.
    Wymieszać sałatkę z sosem i przełożyć na talerz.
    Posypać sałatkę kawałkami sera i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Orzechy Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować