Sałatka z fasolką na zimę

5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybka i prosta a jakże smaczna sałatka idealna do słoików na zimę i nie tylko. Smakuje zarówno na ciepło z ziemniakami czy makaronem lub na zimno z chlebem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2kg fasolki szparagowej
    2kg pomidorów
    1kg cebuli
    1kg marchwi
    1 szklanka oleju
    Zalewa:
    5łyżek octu
    3łyżki cukru
    3łyżki soli
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z fasolką na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć, odkroić końcówki i podzielić na mniejsze części (3cm). Ugotować w osolonej wodzie - ok.pół godz. Po ugotowaniu odcedzić i odstawić.
    Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę lub małe cząstki.
    Cebulę obrać i pokroić w plastry a następnie te plastry na połowę.
    Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Do garnka wlać olej i przesmażyć cebulę, aby zmiękła. Następnie do podsmażonej cebuli dodać marchew i dalej smażyć ok 10-15 min. Na koniec dodać pomidory i podsmażyć kolejne 15min.
    Do podsmażonych produktów dodać wszystkie składniki zalewy i powoli wymieszać. Na koniec połączyć z ugotowaną wcześniej fasolką. Wszystko wymieszać. Włożyć do słoików i pasteryzować 20 min od momentu zagotowania się wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować