Szybka i prosta a jakże smaczna sałatka idealna do słoików na zimę i nie tylko. Smakuje zarówno na ciepło z ziemniakami czy makaronem lub na zimno z chlebem.
Sałatka z fasolką na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyć, odkroić końcówki i podzielić na mniejsze części (3cm). Ugotować w osolonej wodzie - ok.pół godz. Po ugotowaniu odcedzić i odstawić.
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę lub małe cząstki.
Cebulę obrać i pokroić w plastry a następnie te plastry na połowę.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Do garnka wlać olej i przesmażyć cebulę, aby zmiękła. Następnie do podsmażonej cebuli dodać marchew i dalej smażyć ok 10-15 min. Na koniec dodać pomidory i podsmażyć kolejne 15min.
Do podsmażonych produktów dodać wszystkie składniki zalewy i powoli wymieszać. Na koniec połączyć z ugotowaną wcześniej fasolką. Wszystko wymieszać. Włożyć do słoików i pasteryzować 20 min od momentu zagotowania się wody.
Komentarze