Sałatka z chrupiącą marchewką i jaskółczym gniazdkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę dymkę pokroić w kostkę, a marchewki w paseczki. I smażyć na 3 łyżkach oleju kujawskiego o smaku ostrej papryki, pomidorów i bazylii ok. 10 minut. Pod koniec oprószyć solą i cukrem.
2.W garnku zalać wodą 4 jajka i gotować ok. 4 minut, a następnie przestudzić zimną wodą.
3.Mięso mielone wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, ziołami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem. Wystudzone i obrane jajka oblepić masą mięsną i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć ok. 3 minut w głębokim oleju. Odsączyć.
4.Mieszankę sałat wymieszać z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, przesmażoną marchewką z cebulą, szczypiorkiem oraz sosem przygotowanym z 1 łyżki octu winnego, 3 łyżek oleju, soli i pieprzu. Na wierzch wyłożyć jajka z mielonym mięsem.
Komentarze