Sałatka z chrupiącą marchewką i jaskółczym gniazdkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Słodka, pachnąca marchewka i mięciutkie żółtko

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
    1 czerwona papryka
    1 pęczek dymki
    4 marchewki
    5 jajek
    2 łyżki natki pietruszki
    40 dag. mielonego mięsa
    2 łyżki tartej bułki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    6 łyżek oleju kujawskiego o smaku ostrej papryki , pomidorów i bazylii
    1 łyżka octu winnego
    Cukier, sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z chrupiącą marchewką i jaskółczym gniazdkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę dymkę pokroić w kostkę, a marchewki w paseczki. I smażyć na 3 łyżkach oleju kujawskiego o smaku ostrej papryki, pomidorów i bazylii ok. 10 minut. Pod koniec oprószyć solą i cukrem.
  • 2. W garnku zalać wodą 4 jajka i gotować ok. 4 minut, a następnie przestudzić zimną wodą.
  • 3. Mięso mielone wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, ziołami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem. Wystudzone i obrane jajka oblepić masą mięsną i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć ok. 3 minut w głębokim oleju. Odsączyć.
  • 4. Mieszankę sałat wymieszać z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, przesmażoną marchewką z cebulą, szczypiorkiem oraz sosem przygotowanym z 1 łyżki octu winnego, 3 łyżek oleju, soli i pieprzu. Na wierzch wyłożyć jajka z mielonym mięsem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować