Sałatka z tuńczykiem i marchewką

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Lubię zmieniać składniki w znanych mi już przepisach by uzyskać całkiem nowe smaki.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jaj na twardo
    1 bardzo duża marchewka (oczywiście można zamienić na kilka mniejszych)
    3 łyżki startego żółtego sera
    1 średnia cebula lub por
    1 puszka tuńczyka rozdrobnionego (polecam w oleju ale jak ktoś nie lubi może być w sosie własnym)
    1/3 szkl. ketchupu
    2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) lub typu greckiego
    1 kopiasta łyżeczka majonezu
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z tuńczykiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę ugotować. Wystudzić. Pokroić w kostkę i doprawić solą.
    Z jaj wyjąć żółtka, białka pokroić w kostkę wsypać na spód miski.
    Cebulę pokroić w kostkę, wsypać równą warstwą na białka. Posypać równomiernie startym, żółtym serem.
    Ketchup, jogurt i majonez wymieszać dokładnie razem. Połową przygotowanego sosu polać ser. Na całość wysypać marchewkę.
    Puszkę tuńczyka otworzyć (możemy zlać nadmiar oleju). Tuńczyka lekko solimy i wykładamy równomiernie na marchewkę. Polewamy resztą sosu. Możemy także polać całość dodatkową porcją ketchupu.
    Tak przygotowaną sałatkę posypujemy startymi na tarce żółtkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Sałata Tuńczyk Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować