Sałatka wielkanocna

4.4 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Sałatka wielkanocna

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 5 jajek,
    - sałata rzymska,
    - 10 pomidorków koktajlowych,
    - 1/2 marchewki,
    - 3 rzodkiewki,
    - szynka szwarcwaldzka ok. 100 g,
    - domowy chleb razowy na miodzie ze słonecznikiem,
    - prażone pestki słonecznika (garść),
    - odrobina rzeżuchy.

    Dip:
    - 1/2 słoika majonezu (małego),
    - 1 cebula dymka,
    - 1-2 ogórki konserwowe,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy na pół. Chleb (może być czerstwy) kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek, do zarumienienia. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Na duży półmisek wykładamy liście sałaty, kładziemy jajka, pomidorki połówki, plasterki rzodkiewki, szynkę zwijamy finezyjnie w rulon. Posypujemy wszystko chlebem, pestkami słonecznika i startą na długie nitki marchewką i rzeżuchą. Podajemy z dipem majonezowym.

    Dip:
    Cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę dodajemy majonez, mieszamy, doprawiamy do smaku.

Porady

Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy na pół. Chleb (może być czerstwy) kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek, do zarumienienia. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Na duży półmisek wykładamy liście sałaty, kładziemy jajka, pomidorki połówki, plasterki rzodkiewki, szynkę zwijamy finezyjnie w rulon. Posypujemy wszystko chlebem, pestkami słonecznika i startą na długie nitki marchewką i rzeżuchą. Podajemy z dipem majonezowym. Dip: Cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę dodajemy majonez, mieszamy, doprawiamy do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować