Sałatka wiejska

4.5 (158 ocen)

Kiedy po raz pierwszy usłyszałam od koleżanki o przepisie na tę sałatkę, byłam zdziwiona i zaskoczona doborem składników. Okazało się, że sałatka na stałe wpisała się w nasze domowe menu.

Składniki:

  • 30-40 dag wędzonego boczku
    1 duża cebula
    6-7 ziemniaków
    pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć na patelni (ok. 10 minut). Pod koniec smażenia boczku dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulkę, aby się lekko zeszkliła. Natkę pietruszki drobno pokroić. Ziemniaki, boczek z cebulką i natkę razem połączyć. Aby wszystko połączyć - dodać odrobinę tłuszczu z wysmażonego boczku.

Porady

Sałatka najlepiej smakuje lekko podgrzana. Danie jest bardzo sycące. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub jako osobne ciepłe danie. Do sałatki można również dodać pokrojone marynowane grzyby (borowiki, kurki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować