Sałatka Warstwowa z kebabem i ketchupem

4.5 (151 ocen)

Ten przepis dostałam kiedyś od koleżanki, jednak troszkę go zmieniłam. Sałatka jest pyszna i szybka znika ze stołu.

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka,
    przyprawa kebab - gyros,
    kapusta pekińska,
    puszka kukurydzy,
    3 cebule,
    pikantny ketchup,
    0.5 – 0.7 l majonezu,
    duży jogurt naturalny,
    3 ząbki czosnku,
    litrowy słoik ogórków kiszonych,
    8 jajek,
    przyprawa uniwersalna,
    sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Musy

Sałatka warstwowa z kebabem i ketchupem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na drobną kostkę, zasypać połową opakowania kebab- gyros, wymieszać i dodać 3 łyżki oleju i znów wymieszać. Zostawić na kilka godzin w lodowce.
  • 2. Następnie mięso smażyć z dodatkiem oleju na małym ogniu około 20 min, podlewając wodą, posolić. Po usmażeniu ostudzić.
  • 3. Jajka ugotować na twardo. Cebulę, ogórki kiszone drobno skroić. Kapustę poszatkować.
  • 4. Przygotować sos: Majonez z jogurtem zmiksować dodając zmiażdżony czosnek i do smaku pieprz i sól.
  • 5. Jajka drobno pokroić oddzielając żółtko od białka.
  • 6. W szklanej misie układać warstwami (od dołu): Połowa sosu, połowa kapusty, którą należy oprószyć szczyptą przyprawa uniwersalna, ogórki kiszone, ketchup pikantny, kukurydza, cebule, mięso, białko jajek, żółtko jajek, reszta sosu, reszta kapusty, którą znów oprószyć szczyptą przyprawa uniwersalna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować