Do przygotowania sałatki wykorzystałam marchewkę i pietruszki, które zostały mi po gotowaniu rosołu. W połączeniu z matiasami, pieczonym burakiem i zieloną soczewicą powstała smaczna i pożywna sałatka.
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
250 gram matiasów
1 burak
2 pietruszki z rosołu
1 marchewka z rosołu
3 ogórki kiszone
1 por (biała część)
1 puszka zielonej soczewicy
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pieprz do smaku
Sałatka śledziowa z warzywami korzeniowymi, porem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty śledziowe moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. W międzyczasie przynajmniej raz wymieniamy wodę.
Buraka myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Zostawiamy do przestygnięcia, następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewkę, pietruszki, śledzie oraz ogórki również kroimy w kostkę.
Pora oczyszczamy i kroimy w ćwierćplasterki.
Soczewicę odsączamy z zalewy.
Łączymy wszystkie składniki, dodajemy jogurt naturalny i majonez. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy sałatkę do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Komentarze