Sałatka śledziowa z warzywami korzeniowymi, porem i soczewicą

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Do przygotowania sałatki wykorzystałam marchewkę i pietruszki, które zostały mi po gotowaniu rosołu. W połączeniu z matiasami, pieczonym burakiem i zieloną soczewicą powstała smaczna i pożywna sałatka.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 250 gram matiasów
    1 burak
    2 pietruszki z rosołu
    1 marchewka z rosołu
    3 ogórki kiszone
    1 por (biała część)
    1 puszka zielonej soczewicy
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z warzywami korzeniowymi, porem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. W międzyczasie przynajmniej raz wymieniamy wodę.

    Buraka myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Zostawiamy do przestygnięcia, następnie obieramy i kroimy w kostkę.

    Marchewkę, pietruszki, śledzie oraz ogórki również kroimy w kostkę.
    Pora oczyszczamy i kroimy w ćwierćplasterki.
    Soczewicę odsączamy z zalewy.

    Łączymy wszystkie składniki, dodajemy jogurt naturalny i majonez. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy sałatkę do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Buraki Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować