Sałatka pomidorowa z tuńczykiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowałam sałatkę z czerwonych i żółtych podłużnych pomidorów i małych zielonych pomidorków i dużych czerwono-brązowych. Użyłam również bazylii tajskiej, która ma przyjemny, anyżkowy smak. Charakteru sałatce nadaje nieco egzotyczny dressing.

Składniki:

  • kilka pomidorów (najlepiej gruntowych, w różnych kolorach)
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    świeże liście bazylii tajskiej lub innej ulubionej zieleniny (bazylia, kolendra, natka pietruszki, tymianek)

    Dressing:

    2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców (bez soli)
    1,5 łyżeczki sosu rybnego (można zastąpić sosem sojowym)
    1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
    2 łyżeczki cukru
    1 mała dymka ze szczypiorkiem
    2 ząbki czosnku
    sok z połowy dużej cytryny
    kilka kropli oleju sezamowego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    kilka kropli (6-8) sosu habanero lub sosu tabasco
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka pomidorowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka pomidorowa z tuńczykiem 1. Tuńczyka odcedzić z zalewy na sicie.
    Pomidory umyć i pokroić na plastry lub w ósemki
    Orzechy i czosnek drobno posiekać za pomocą ostrego noża. Dymkę również drobno pokroić.
    Wszystkie składniki dressingu przełożyć do niewielkiego słoiczka, szczelnie go zakręcić i dokładnie wymieszać.
    Pokrojone pomidory ułożyć w misce, dodać rozdrobnionego tuńczyka i polać dressingiem.
    Udekorować sałatkę liśćmi bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować