Sałatka piramidka pieczarkowo – warzywna

4.5 (172 ocen)

  • 40 min

Pyszna i elegancka!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na misę lub tortownicę o średnicy ok. 24cm:

    1 słoik ok. 800g pieczarek marynowanych
    300g fileta z kurczaka
    150g sera żółtego
    1 papryka
    6 jajek ugotowanych na twardo
    3 ugotowane marchewki
    3 – 4 ugotowane ziemniaki
    1 por
    5 obranych ogórków kiszonych
    Pęczek szczypiorku
    Majonez
    Sól, pieprz
    Przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka piramidka pieczarkowo – warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na łyżce oleju ostudzić. Wszystkie warzywa pokroić osobno w drobną kostkę. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. W jajkach oddzielić białka od żółtek i zetrzeć osobno na drobnych oczkach.
    Misę posmarować lekko olejem i wyłożyć folią spożywczą. Dno posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Pieczarki odcedzić z zalewy i ułożyć ściśle obok siebie na szczypiorku. Posypać je posiekanym porem. Wyłożyć ziemniaki, docisnąć do pieczarek, posypać delikatnie pieprzem i wyłożyć 3 – 4 łyżki majonezu. Następnie ułożyć mięso i ogórki, docisnąć i dać 2 – 3 łyżki majonezu. Kolejna warstwę stanowią marchewki z papryką, które należy również docisnąć posypać pieprzem i posmarować majonezem. Następnie wykładamy starte białka jajek, później żółtka. Ponownie posypać pieprzem i dać majonez. Na samym końcu wyłożyć ser. Docisnąć i owinąć folią, aby sałatka nie wyschła. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby warstwy sałatki dokładnie się połączyły i były dość zwarte. Na drugi dzień odwinąć folię, przykryć talerzem i odwrócić do góry dnem, tak aby pieczarki znalazły się na górze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować