Bardzo prosta, bardzo smaczna, bardzo łatwa do wykonania - popularna sałatka z pomidorów i ogórków. Dodatek ogórków konserwowych i sosu z musztardą francuską zamiast jogurtu lub śmietany zupełnie ją odmienił. Polecam :)
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 średnie pomidory
1 średni ogórek szklarniowy
1 mała cebula czerwona
5 małych ogórków konserwowych
1 łyżka posiekanego koperku
sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
szczypta soli
Sałatka obiadowa z pomidorów oraz ogórków świeżych i konserwowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory i ogórka szklarniowego myjemy i osuszamy. Ogórka obieramy. Cebulę również obieramy, płuczemy i osuszamy. Ogórki konserwowe osączamy z zalewy. Pomidory i ogórka świeżego kroimy w kostkę lub grubsze ćwierćplasterki, cebulę w cienkie ćwierćplasterki, ogórki konserwowe w plasterki lub półplasterki. Pokrojone warzywa mieszamy z koperkiem. Składniki sosu dokładnie mieszamy i łączymy z sałatką. Jeszcze raz całość mieszamy i od razu podajemy.
Komentarze