150 g krótkiego makaronu, np. kokardki, świderki lub penne
połowa główki sałaty rzymskiej albo lodowej
1-2 winne jabłka
sok z cytryny
50 g sera żółtego
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
troche tartego parmezanu do posypania
Sos winegret z musztardą:
2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
Sałatka makaronowa z serem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie i ostudzić.
Podprażyć grubo posiekane orzechy na suchej patelni.
Obrać i wypestkować jabłka, pokroć na niezbyt grube półplasterki, przełożyć do dużej miski i od razu skropić obficie sokiem z cytryny.
Sałatę dokładnie opłukać, podzielić na listki, osączyć. Porwać na małe kawałki.
Ser pokroić w paski.
Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć na półmisek, a wierzch posypać parmezanem.
Składniki na sos wymieszać, doprawić do smaku solą. Następnie polać sosem sałatę po wierzchu.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze