Pyszna, szybka sałatka. W sam raz na świąteczny stół :)
Składniki:
3/4 szklanki makaronu w kształcie ryżu lub innego drobnego
40 dag szynki konserwowej
1 cebula (ok. 12 dag)
30 dag ogórków gruntowych lub 1 szklarniowy o tej wadze
5-6 łyżek majonezu
3 łyżki posiekanego koperku
świeżo zmielony pieprz
Sałatka makaronowa z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, po odcedzeniu przelewamy zimną wodą, odsączamy, i mieszamy z 1 łyżką majonezu. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
2.Cebulę i ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę
3.Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, koperek i świeżo zmielony pieprz i ponownie mieszamy.
Porady
Soli nie trzeba dodawać, gdyż szynka konserwowa jest wystarczająco słona.
Komentarze