Smaczna, zdrowa i sycąca sałatka idealna zarówno na kolacje jak i lekki obiad.
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
ok. 100 g makaronu ( u mnie świderki),
1 większa lub 2 mniejsze pojedyncze piersi z kurczaka,
ok. 5-6 szt cienkich zielonych szparagów,
kilka małych pomidorków,
ok. 150 g pieczarek,
1-2 ząbki czosnku,
sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, pieprz cayenne,
oliwa z oliwek,
1-2 łyżeczki soku z cytryny,
Sałatka makaronowa z kurczakiem,szparagami,pieczarkami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety kroimy na kawałki według uznania i nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy odrobiną soli, curry, kurkumy, pieprzu cayenne, polewamy odrobiną oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki aby mięso przeszło przyprawami na około 30 min ( jeśli nam się śpieszy nie jest to konieczne). Fileta podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Ze szparagów wyłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 7 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczarki kroimy na ćwiartki ( lub 8 większe pieczarki) i podsmażamy na odrobinie oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na pół.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Na talerzu układamy wszystkie składniki, polewamy oliwą i przyprawiamy do smaku według uznania. Smacznego!
Komentarze