Sałatka jarzynowa z pieczarkami

4.49 (191 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, delikatna w smaku sałatka na Wielkanocne śniadanie !

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki średniej wielkości (świeże, białe): 500 gramów
    - marchewka: 5 sztuk
    - mały seler: 1 sztuka
    - korzeń pietruszki: 2 sztuki
    - ogórki konserwowe: 5 sztuk
    - jaja: 5 sztuk
    - cytryna (sok): 0.5 sztuki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - majonez: 3 łyżki
    - musztarda: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz do smaku: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka jarzynowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka jarzynowa 1. Pieczarki myjemy, wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i soku z połowy cytryny i gotujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Można je przygotowac dzień wcześniej i włożyc do lodówki.



    Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze cześci, a następnie gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Jajka gotujemy na twardo, jednak nie dłużej niż 10 minut, ponieważ pojawi się nieapetyczna, ciemna otoczka wokół żółtka.

    Pieczarki, warzywa, jajka oraz ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, musztardę, sól, pieprz do smaku oraz majonez. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować