Sałatka gyros

5 (155 ocen)

  • 30 min

Ile kucharzy tyle wersji tej pysznej sałatki. Moja jest taka - sprawdzona przy wielu okazjach. Stały punkt świąteczny i na wszelkie uroczystości.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duża pierś kurczaka
    sos słodko-kwaśny lub keczup (najlepiej pikantny)
    ogórki kiszone (0,5 litrowy słoik)
    1 puszka kukurydzy
    2-3 łyżki majonezu
    kapusta pekińska (1 mała lub 1/3 dużej główki)
    1/2 op. przyprawy do gyrosa
    2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka gyros Gyros

Sałatka gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę (wielkość dowolna). Smażymy na rozgrzanym oleju, a gdy będzie prawie gotowa wsypujemy przyprawę do gyrosa i dokładnie mieszamy - tak aby każdy kawałek był idealnie obtoczony w przyprawie. Studzimy.
  • 2. Podsmażone kąski układamy na dnie salaterki, polewamy sosem słodko-kwaśnym lub keczupem. Następnie układamy posiekane ogórki i odsączoną kukurydzę, Smarujemy majonezem, a wierzch posypujemy drobno poszatkowaną pekinką.

Porady

Ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować