Sałatka grecka jest przede wszystkim zdrowa, a dodatkowo dzięki serowi feta sycąca.
15 min
Składniki:
miks sałat (u mnie sałata lodowa + miks sałat ze szpinakiem)
czerwona cebula
papryka (u mnie pomarańczowa)
pomidor
czarne oliwki
zielone oliwki
ser feta lub ser sałatkowy słony
olej rzepakowy
zioła sałatkowe + sól lub gotowa mieszanka z Knorr'a
Sałatka grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ilość składników jest zależna od tego czy sałatkę robicie tylko dla siebie, czy też robicie dużą porcję dla gości. Ja robię sobie codziennie sałatki tylko dla siebie, więc przygotowuję ją od razu w talerzu, w którym jem. Jedna porcja: Warzywa umyć, najpierw do talerza wrzucić wybrany miks sałat, następnie dodać pokrojone w plasterki oliwki, pokrojoną 1/2 pomidora, nieco papryki i kilka krążków cebuli. Do garnuszka wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego i dodać nieco ziół sałatkowych + sól lub 1/3 opakowania gotowej mieszanki Knorr (polecam włoską i francuską). Sałatkę polać sosem winegret i delikatnie wymieszać. Na koniec sałatkę posypać serem feta (można kupić w kostkach, ale osobiście korzystam z całego kawałka i wrzucam do sałatki odcięte kawałki).
Porady
Sałatkę można serwować z ciepłą bagietką, ale równie smaczna jest z bułką z ziarnami.
Komentarze