Sałata z serem feta i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście sałaty rzymskiej i karbowanej płuczemy i osuszamy. Sałatę rzymską rwiemy na nieduże kawałki. Truskawki płuczemy, osączamy i usuwamy szypułki. 3-4 truskawki zostawiamy do dekoracji, a pozostałe kroimy na kawałki (średniej wielkości truskawki na 8 części). Ser feta kruszymy.
2.Sałatkę przygotowujemy w dużej płaskiej salaterce lub w 4 mniejszych, porcjowych. Na dnie salaterki układamy liście sałaty karbowanej, na nich kawałki sałaty rzymskiej, troszkę mięty, następnie 3/4 sera feta, pokrojone truskawki, resztę posiekanej mięty i resztę sera feta.
3.Przygotowujemy sos: oliwę, ocet balsamiczny, cukier puder i mielone płatki chilli wkładamy do słoiczka, zakręcamy i energicznie potrząsamy, aż składniki się połączą.
4.Sałatkę polewamy sosem i dekorujemy pozostawionymi truskawkami oraz listkiem mięty.
Porady
Sałatę rzymską można zastąpić inną sałatą o kruchych liściach.
Komentarze