½ główki sałaty
2 pomidory
1 ogórek zielony
½ małej czerwonej papryki
3-4 rzodkiewki
90 g pieczonego kurczaka lub z rożna
Sól do smaku
½ łyżeczki pieprzu
Sos koperkowy:
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżki octu ryżowego
½ łyżeczki cukru
½ pęczka koperku
Sałata strzępiasta z pieczonym kurczakiem i koperkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę porwać w palcach na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę średniej wielkości
2.Rzodkiewki przekroić na pól a każdą połówkę na 4-5 słupków. Przełożyć do miski.
3.Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie paseczki
4.Kurczaka porwać na małe kawałki wzdłuż włókien. Całość sałaty delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku sola i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszać.
5.Sos:
Do szklanki przełożyć musztardę, dodać ocet i cukier. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia cukru. Koperek drobniutko posiekać i dodać do reszty składników. Wymieszać. Przelać sos do miski i po raz ostatni wymieszać. Odłożyć do lodówki na 30 minut, smacznego!
Komentarze