Sałata strzępiasta z pieczonym kurczakiem i koperkowym sosem

0 (0 ocen)

Zapraszam:)

Składniki:

  • ½ główki sałaty
    2 pomidory
    1 ogórek zielony
    ½ małej czerwonej papryki
    3-4 rzodkiewki
    90 g pieczonego kurczaka lub z rożna
    Sól do smaku
    ½ łyżeczki pieprzu
    Sos koperkowy:
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    2 łyżki octu ryżowego
    ½ łyżeczki cukru
    ½ pęczka koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałata strzępiasta z pieczonym kurczakiem i koperkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1f9sfwr 1. Sałatę porwać w palcach na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę średniej wielkości
  • image-1l9wx1w 2. Rzodkiewki przekroić na pól a każdą połówkę na 4-5 słupków. Przełożyć do miski.
  • image-0ec7x7x 3. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie paseczki
  • image-0mw0nkx 4. Kurczaka porwać na małe kawałki wzdłuż włókien. Całość sałaty delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku sola i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszać.
  • image-1djd1lb 5. Sos:
    Do szklanki przełożyć musztardę, dodać ocet i cukier. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia cukru. Koperek drobniutko posiekać i dodać do reszty składników. Wymieszać. Przelać sos do miski i po raz ostatni wymieszać. Odłożyć do lodówki na 30 minut, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować