Sałata rzymska z fasolką, serem i dresingiem jogurtowym

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Tak przygotowaną sałatę można podać, jako dodatek do obiadu, równie dobrze smakuje z grillowanym mięsem.

  • 30 min

Składniki:

  • sałata rzymska lub lodowa ½ szt.
    ugotowana fasolka szparagowa 100 g
    ser biały pokruszony 50 g
    kapary 1 łyżka
    orzeszki pinii 3 łyżki
    jogurt grecki 100 g
    majonez 1 łyżka
    szczypiorek posiekany 2 łyżki
    czosnek 1 ząbek
    sól do smaku
    pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałata rzymska z fasolką, serem i dresingiem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj dresing: dokładnie wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj zmiażdżony czosnek, dopraw świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą morską, ale z solą ostrożnie, bo kapary są słone.
  • 2. Orzeszki pinii lekko zrumień na suchej patelni.
  • 3. Umytą i osuszoną sałatę porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na talerzach. Dodaj pokrojoną fasolkę, pokruszony biały ser, kapary i orzeszki.
  • 4. Sałatę polej wcześniej przygotowanym dresingiem i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować