Sajgonki z łososiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Usmażyć na nim łososia ze wszystkich stron. Na osobnej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim warzywa do miękkości. Przyprawić sosem sojowym i w razie potrzeby solą i pieprzem.
Wymieszać. Krążek papieru ryżowego zanurzyć w letniej wodzie (przez około 2 sekundy). Następnie na tak namoczony papier ryżowy nakładać porcje warzyw i mały kawałek usmażonego wcześniej łososia. Papier ryżowy zawinąć w rulon zakładając najpierw jedną część na farsz, następnie boki i na końcu zwinąć formując sajgonka. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej. Smażyć na nim sajgonki z obu stron. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej z chińskim sosem słodko-pikantnym.
Komentarze