• 60 min

Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Podawane z różnym nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj z dodatkiem sosu lub dipu. Występują w wielu odmianach w zależności od regionalnych upodobań. Podawane na zimno lub smażone.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk

    papier ryżowy okrągły 12 arkuszy
    warzywna mieszanka chińska 150 g
    suszone grzyby azjatyckie – mieszanka 15 g
    makaron ryżowy 80 g
    cienki szczypiorek
    natka pietruszki
    ryba 1 płat np. Miruna lub Dorsz
    oliwa 1 łyżka
    cebula 1/2
    imbir 1 cm
    czosnek 1 ząbek
    sól morska
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Cebulę kroję w drobną kostkę, smażę na oliwie. Czosnek przeciskam przez praskę, dodaję w połowie smażenia cebulki wraz z wcześniej obranym i startym imbirem. Następnie dodaję chińska mieszankę i podsmażam mieszając co jakiś czas. Mieszankę grzybów zalewam wrzątkiem zostawiam na parę minut, wyjmuję z wody i siekam. Grzyby dodaję do farszu i podsmażam całość do miękkości. W razie potrzeby podlewam odrobiną wody. Farsz warzywny pozostawiam do wystygnięcia.
    Rybę z dodatkiem soli morskiej grilluję na patelni z obu stron po około 4 minuty. Następnie kroję ją na paski 1 cm.
    Szczypiorek, natkę pietruszki myję i suszę, następnie siekam na większe kawałki. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem, pozostawiam pod przykryciem na 5 minut, odcedzam. Kroję na mniejsze kawałki, aby wygodniej nakładać makaron. Wszystkie składniki na farsz muszą być wystudzone.
    Pojedyncze arkusze papieru ryżowego moczę w ciepłej wodzie, układam na zwilżonej, drewnianej desce. Na każdy naleśnik wykładam łyżkę warzyw, makaron, kawałek ryby, natkę i szczypiorek następnie całość zawijam ściśle jak krokiety. Ułatwiając sobie przygotowanie dania warto wszystkie składniki na farsz połączyć ze sobą, a całość po wystudzeniu wymieszać z rozkłóconym jajkiem, które zwiąże farsz. Sajgonki można usmażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Sajgonki przeznaczone do smażenia powinny być węższe niż te prezentowane przeze mnie. Smażone w mniejszej ilości nie będą się sklejały. Podaję je z sosem słodko-kwaśnym.
    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować