Ryż z jabłkami na zimno

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Idealnie nadaje się na deser, i nie tylko:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 11/30 cm
    1 litr mleka
    40 dkg ryżu
    2 łyżki cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    1 kg jabłek
    2 cukry waniliowe
    cynamon

    Dodatkowo:
    folia spożywcza
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Legumina

Ryż z jabłkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie ryżu na gęsto 1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ryż, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i gotujemy na gęsto do miękkości ryżu.

    Blaszkę obkładamy folią spożywczą na dno kładziemy połowę ryżu.
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy cynamonem, cukrem waniliowym, odsączamy z nadmiaru soku i wykładamy na ryż, przykrywamy druga połową ryżu i wkładamy do lodówki na minimum 60 minut.

Porady

Ryż można podać polany śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować