Jako mama staram się przemycać w jedzeniu jak najwięcej walorów odżywczych i zdrowiej karmić. Nasza córcia nie chętnie je ryby ale w tym wydaniu zasmakuje każdemu. Dla niedowiarków tłumacze iż piwo jest bezalkoholowe.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
4 filety świeżej ryby
Sól
pieprz
ciasto:
400 ml piwa bezalkoholowego
szklanka mąki
1 jajko
Sól
pieprz
Frytki:
ok. 0,5kg ziemniaków
olej do smażenia
Sałata:
Jedna główka sałaty rzymskiej
500ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Ryba w piwnym cieście z domowymi frytkami i kruchą sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, układamy na półmisku, solimy i doprawiamy pieprzem odstawiamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki ( jak chcemy u mnie proste i karbowane ). Wrzucamy do wody aby pozbyć się nadmiaru skrobi na ok. 15 min. Po czym osuszamy ręcznikiem.
Składniki na ciasto mieszamy ( tak jak na naleśniki ) aby było gęste.
Frytki smażymy w głębokim oleju.
Filety kroimy na kawałki i dokładnie maczamy w cieście.
smażymy na głębokim oleju na rumiano po czym przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Tak samo robimy z frytkami.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki.
Przekładamy do miski, wlewamy jogurt naturalny, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy
Komentarze