Ryba w piwnym cieście z domowymi frytkami i kruchą sałatą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jako mama staram się przemycać w jedzeniu jak najwięcej walorów odżywczych i zdrowiej karmić. Nasza córcia nie chętnie je ryby ale w tym wydaniu zasmakuje każdemu. Dla niedowiarków tłumacze iż piwo jest bezalkoholowe.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety świeżej ryby
    Sól
    pieprz
    ciasto:
    400 ml piwa bezalkoholowego
    szklanka mąki
    1 jajko
    Sól
    pieprz
    Frytki:
    ok. 0,5kg ziemniaków
    olej do smażenia
    Sałata:
    Jedna główka sałaty rzymskiej
    500ml jogurtu naturalnego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba w piwnym cieście z domowymi frytkami i kruchą sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, układamy na półmisku, solimy i doprawiamy pieprzem odstawiamy.

    Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki ( jak chcemy u mnie proste i karbowane ). Wrzucamy do wody aby pozbyć się nadmiaru skrobi na ok. 15 min. Po czym osuszamy ręcznikiem.

    Składniki na ciasto mieszamy ( tak jak na naleśniki ) aby było gęste.
    Frytki smażymy w głębokim oleju.
    Filety kroimy na kawałki i dokładnie maczamy w cieście.
    smażymy na głębokim oleju na rumiano po czym przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
    Tak samo robimy z frytkami.
    Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki.
    Przekładamy do miski, wlewamy jogurt naturalny, doprawiamy solą i pieprzem.
    Mieszamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować