Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Panierujemy w mące pszennej, potem w mące ziemniaczanej i smażymy na złoto.
Warzywa oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w słupki, ewentualnie w inne dowolne kawałki. Cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, dodaję starte warzywa, podlewam niedużą ilością wody i duszę ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję pieprz i sól, wlewam sos pomidorowy, całość dokładnie mieszam i duszę ok. 20 minut. Przesmażone (ciepłe) warzywa przekładam na dno szklanego naczynia, na nie wykładam kawałki usmażonej ryby i przykrywam warstwą warzyw. W zależności od wielkości naczynia układam w ten sposób jedną lub 2 warstwy.
Komentarze