PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ryba po greckuhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/13/f299e727785dc6f1a2048c334a3f8dc053414312.jpeg960720http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ryba-po-grecku-217
500 g filetów rybnych,
mąka pszenna,
mąka ziemniaczana,
4 marchewki,
1 seler,
3 cebule,
500 ml przecieru pomidorowego,
sól
pieprz,
sok z cytryny.
Opcjonalne przyprawy: cukier, ocet winny, maggi, liść laurowy.
Sposób przygotowania przepisu:
Ryba po grecku
1.
Rybę solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Panierujemy w mące pszennej, potem w mące ziemniaczanej i smażymy na złoto.
Warzywa oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w słupki, ewentualnie w inne dowolne kawałki. Cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, dodaję starte warzywa, podlewam niedużą ilością wody i duszę ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję pieprz i sól, wlewam sos pomidorowy, całość dokładnie mieszam i duszę ok. 20 minut. Przesmażone (ciepłe) warzywa przekładam na dno szklanego naczynia, na nie wykładam kawałki usmażonej ryby i przykrywam warstwą warzyw. W zależności od wielkości naczynia układam w ten sposób jedną lub 2 warstwy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze