Ryba po grecku

  • wyświetlono: 1596 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ryba po grecku czyli polski klasyk

MonikaW
  • 60min

Składniki

500 g filetów rybnych,
mąka pszenna,
mąka ziemniaczana,
4 marchewki,
1 seler,
3 cebule,
500 ml przecieru pomidorowego,
sól
pieprz,
sok z cytryny.
Opcjonalne przyprawy: cukier, ocet winny, maggi, liść laurowy.

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba po grecku

  • 1. Rybę solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Panierujemy w mące pszennej, potem w mące ziemniaczanej i smażymy na złoto.
    Warzywa oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w słupki, ewentualnie w inne dowolne kawałki. Cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, dodaję starte warzywa, podlewam niedużą ilością wody i duszę ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję pieprz i sól, wlewam sos pomidorowy, całość dokładnie mieszam i duszę ok. 20 minut. Przesmażone (ciepłe) warzywa przekładam na dno szklanego naczynia, na nie wykładam kawałki usmażonej ryby i przykrywam warstwą warzyw. W zależności od wielkości naczynia układam w ten sposób jedną lub 2 warstwy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciRyba po greckuryba w warzywachryba w sosie pomidorowym

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba po grecku

Dodane przez: Beata07

Ryba po grecku

ryba z warzywami

Ryba po grecku

Dodane przez: julka25

Ryba po grecku

Ryba po grecku zajada się cała...

Ryba po grecku.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ryba po grecku

Moja wersja ryby po grecku.U mnie...

ryba po grecku

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Ryba po grecku

Obowiązkowa pozycja Świąteczna...

RYBA PO GRECKU

Dodane przez: suzana

RYBA PO GRECKU

Najłatwiejsza potrawa z ryby ,która...

Ryba po grecku

Dodane przez: MałaMi

Ryba po grecku

Ryba po grecku to danie nie tylko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE