Rurki babci Irenki

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

Wyglądają na czasochłonne i trudne do zrobienia, a jest przeciwnie! Na stole za to prezentują się rewelacyjnie. Lepsze niż z cukierni. Dzieci je uwielbiają.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 50 rurek (w zależności od ich grubości)
    Ciasto:
    -2,5 szkl. mąki
    -20 dag margaryny
    -żółtko
    -szczypta soli
    -szkl. śmietany
    -cukier waniliowy
    Krem:
    -20 dag masła
    -jajko
    -2 łyżki cukru pudru
    -budyń śmietankowy
    -1 szkl. mleka
    Dodatkowo:
    -foremki do rurek
    -margaryna do posmarowania foremek
    -cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki babci irenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Chłodzimy ok. 20 minut. W tym czasie smarujemy foremki, by ciasto po upieczeniu szło łatwo ściągnąć. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Kroimy w paski około 20x3 cm. Owijamy spiralnie wokół foremek zaczynając od wąskiej strony. Układać na natłuszczonej blaszce i piec 10 minut w temperaturze 180 st C. Po upieczeniu usuwamy foremki.
  • Rurki napełnione kremem 2. Krem: budyń gotujemy na mleku i studzimy. Jajko ubijamy z cukrem pudrem. Masło miksujemy z ubitym jajkiem i budyniem. Chłodzimy 10 minut. Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Napełnione rurki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Rurki można napełniać też ubitą na sztywno śmietaną 30%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Mąka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować