Wyglądają na czasochłonne i trudne do zrobienia, a jest przeciwnie! Na stole za to prezentują się rewelacyjnie. Lepsze niż z cukierni. Dzieci je uwielbiają.
30 min
Składniki:
Składniki na około 50 rurek (w zależności od ich grubości)
Ciasto:
-2,5 szkl. mąki
-20 dag margaryny
-żółtko
-szczypta soli
-szkl. śmietany
-cukier waniliowy
Krem:
-20 dag masła
-jajko
-2 łyżki cukru pudru
-budyń śmietankowy
-1 szkl. mleka
Dodatkowo:
-foremki do rurek
-margaryna do posmarowania foremek
-cukier puder do posypania
Rurki babci irenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Chłodzimy ok. 20 minut. W tym czasie smarujemy foremki, by ciasto po upieczeniu szło łatwo ściągnąć. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Kroimy w paski około 20x3 cm. Owijamy spiralnie wokół foremek zaczynając od wąskiej strony. Układać na natłuszczonej blaszce i piec 10 minut w temperaturze 180 st C. Po upieczeniu usuwamy foremki.
2.Krem: budyń gotujemy na mleku i studzimy. Jajko ubijamy z cukrem pudrem. Masło miksujemy z ubitym jajkiem i budyniem. Chłodzimy 10 minut. Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Napełnione rurki posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Rurki można napełniać też ubitą na sztywno śmietaną 30%.
Komentarze