Drożdzowiec babci Irenki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis ten dostałam od mojej babci.Zawsze się udaję.

  • 30 min

Składniki:

  • -1kg mąki
    -1 szklanka cukry
    -6 żółtek
    -2 szklanki mleka
    -10 dkg drożdży
    -opakowanie cukry wanilinowego
    -kostka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdzowiec babci irenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy po czym wrzucamy drożdże.Dodajemy kolejno żółtka,masło,cukier,cukier wanilinowy-mieszając.Na końcu dodajemy mąkę i wyrabiamy przez około 5 minut.Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i czekamy aż wyrośnie.
    Następnie przekładamy do "rynienek". Wstawiamy do piekarnika na 30 min w temperaturze 180.Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować