Ciasto rumowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: 5 jajek ubić z 7 łyżkami cukru, nastepnie dodać 5 łyżek mąki, 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 15 min. w temp. 200 stopni.
Krem: 4 jajka, 15 dkg cukru oraz 2 łyżki kakao ubić na parze. Nastepnie w misce utrzeć kostkę masła. Do utartego masła dodawać po trochę kremu ubitego na parze. Całą masę wyłożyć na ciasto.
Herbatniki moczyć w rumie i układać na masie.
Polewa: 12.5 dkg margaryny, 12,5 dkg cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki kakao. Wszystko zagotować. Wystudzona polewę wylać na herbatniki
Biała polewa: pół szklanki cukru pudru, łyżeczka wody,parę kropli cytryny. Wymieszać i wylewać cienkimi pasami na czarna polewę. Nożem przejechać z góry na dół , aby powstał wzór.
Komentarze