Ciasto rumowiec

4.5 (155 ocen)

  • 40 min

Jest to idealne ciasto na chłodne,ponure dni, może nas rozgrzać. Przepis dostałam od mamy, która jest mistrzem wypieków.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto : 5 jajek
    7 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem: 4 jajka
    15 dkg cukru
    2 łyżki kakao
    250 g masła
    Paczka herbaników
    Rum
    Polewa: 12,5 dkg margaryny
    12,5 dkg cukru
    2 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    II Polewa : pół szklanki cukru pudru
    woda
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto rumowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: 5 jajek ubić z 7 łyżkami cukru, nastepnie dodać 5 łyżek mąki, 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 15 min. w temp. 200 stopni.

    Krem: 4 jajka, 15 dkg cukru oraz 2 łyżki kakao ubić na parze. Nastepnie w misce utrzeć kostkę masła. Do utartego masła dodawać po trochę kremu ubitego na parze. Całą masę wyłożyć na ciasto.
    Herbatniki moczyć w rumie i układać na masie.

    Polewa: 12.5 dkg margaryny, 12,5 dkg cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki kakao. Wszystko zagotować. Wystudzona polewę wylać na herbatniki
    Biała polewa: pół szklanki cukru pudru, łyżeczka wody,parę kropli cytryny. Wymieszać i wylewać cienkimi pasami na czarna polewę. Nożem przejechać z góry na dół , aby powstał wzór.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

4.84 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0nktxrn

To może cię zainteresować