Rozgrzewający kapuśniak pod kołderką.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kiszona kapusta to bogactwo które nie zawsze jest doceniane. Ja osobiście staram się aby jej było jak najwięcej na moim stole.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
    200 g białej kiełbasy
    4 plastry chudego boczku lub szynki
    4 pieczarki
    pomidor
    łyżka kminku
    łyżeczka imbiru
    łyżeczka pieprzu cayenne
    łyżeczka gałki muszkatołowej
    3 kulki ziela angielskiego
    liść laurowy
    łyżka majeranku
    sól do smaku
    0,5 cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    Oraz:
    ciasto francuskie
    2 szklanki rosołu
    jajko
    łyżka kminku
    2 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewający kapuśniak pod kołderką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewający kapuśniak pod kołderką. 1. Boczek, połowę kiełbasy kroimy, układamy na suchej zimnej patelni i wysmażamy. A pokrojoną kapustę płuczemy kilka razy aby pozbyć się nadmiaru kwasu.
    Cebulę kroimy w krążki, czosnek na cienkie plasterki a pieczarki w zależności od wielkości na…ćwiartki lub ósemki.
    Zdejmujemy z patelni kiełbasę i boczek. Tłuszcz zlewamy na na czystą suchą patelnię dajemy dwie łyżki masła i wrzucamy pieczarki.
  • Rozgrzewający kapuśniak pod kołderką. 2. Pieczarki podsmażam aż się zarumienią. Do takich grzybów dodajemy cebulę i czosnek. Gdy i te się zarumienią wrzucamy kapustę, przykrywamy i dusimy. Po około 30 min do w połowie miękkiej kapusty dodajemy przyprawy, podsmażoną wędlinę oraz resztę białej kiełbasy pokrojoną w plasterki. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • Rozgrzewający kapuśniak pod kołderką. 3. Miękką kapustę zalewamy rosołem, doprawiamy ostatecznie. Nakładamy do naczyń w których będziemy zapiekać. Każdą porcję posypujemy natką oraz obranym ze skórki i pokrojonym w kostkę pomidorem.
  • Rozgrzewający kapuśniak pod kołderką. 4. Z ciasta francuskiego wycinamy krążki o 2 cm większe niż jest góra naczynia. Brzegi naczyń smarujemy jajkiem i przykrywamy ciastem, lekko je dociskając do brzegów. Wierzch nacinamy w 3 - 4 miejscach aby para miała ujście. Smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Zapiekamy około 20 min w 200 stopniach.

Porady

Należy bardzo uważać, gorące naczynie gorąca zupa. Dobrze jest odstawić na kilka minut aby lekko ostygło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować