Roszponka vinaigrette z orzechami i boczkiem.

4.5 (194 ocen)

  • 20 min

Smaczna propozycja surówki z elektryzująco zielonej roszponki. Smaczna i sycąca dzięki dodatkom.

  • 20 min

Składniki:

  • (2 porcje)

    ok. 100-150g roszponki
    1 szalotka
    100g chudego wędzonego boczku
    garść orzechów włoskich
    2 łyżki octu winnego z białego wina
    1 łyżeczka delikatnego w smaku miodu
    4-5 łyżek oleju rzepakowego
    sól
    czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Roszponka vinaigrette z orzechami i boczkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę przebrać, umyć i dokładnie osuszyć.
  • 2. Na suchej patelni uprażyć orzechy. Ostudzić.
  • 3. Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę. Wrzucić na suchą patelnię i obsmażyć mocno na małym ogniu, by wytopiło się jak najwięcej tłuszczu, a kostki były złote i chrupkie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić.
  • 4. Szalotkę drobno posiekać. Dodać sól, pieprz i miód i zalać octem winnym. Odstawić na kilka minut, by sól się rozpuściła, a cebulka lekko zmiękła.
  • 5. Dodać olej i trzepaczką (lub w shakerze/słoiczku) połączyć wszystkie składniki na jednolity sos.
  • 6. Delikatnie pokryć sałatę sosem.
  • 7. Posypać boczkiem i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować