Roszponka z awokado i grejpfrutem

0 (0 ocen)

Sałatka na roszponce z kawałkami awokado i grejpfruta. Cytrus ten orzeźwia nieco mdłe awokado i nadaje sałatce soczystości i wyraźnego smaku. Porcja jest na jedną osobę, bo taką sałatkę zabrałam do pracy.

Składniki:

  • 2 garści roszponki
    50 g sera sałatkowo-kanapkowego
    1/2 szt awokado
    1/2 szt grejpfruta
    1 łyżka ziaren słonecznika

    DRESSING:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu balsamicznego
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dressing

Roszponka z awokado i grejpfrutem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki dressingu rozetrzeć w małej miseczce i odstawić.

  • 2. Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na talerzu lub w niskiej i szerokiej miseczce.
    Ser pokroić w kostkę i ułożyć na roszponce razem z kawałkami grejpfruta. Wyjęłam sam miąższ, który nie jest taki gorzki. Połówkę awokado obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Posypać ziarnami słonecznika i polać przygotowanym dressingiem. Słonecznik można wcześniej podprażyć na suchej patelni, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy :) Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować