Rosół czosnkowo-imbirowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zdecydowanie najlepszy na przeziębienie. Mega smaczny i niesamowicie rozgrzewający. Idealny na mroźne dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kurczaka kukurydzianego ( ok 1,5 kg)
    2 liście laurowe
    2 liście kaffiru
    4 ziarna ziela angielskiego
    pieprz czarny ziarnisty
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 mały seler
    100 g pieczarek
    5 ząbków czosnku
    5-6 cm imbiru
    sok z limonki tajskiej
    makaron soba
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół czosnkowo-imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy wywar drobiowy:

    Mięso myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2-2,5 l).
    Dodajemy łyżeczkę soli, liście laurowe i kaffiru, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości mięsa.
    Kurczaka wyjmujemy, wywar przecedzamy, przelewamy do garnka.

    Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki.
    Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki.
    Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę.
    Wszystkie składniki przekładamy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, kiedy jarzyny będą miękkie.
    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
    Podajemy z makaronem soba i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować