1.Roladki: Tłuszcz roztapiamy, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Białka ubijamy w oddzielnej misce na sztywno. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej, ciągle ucierając dodajemy na przemian mąkę i pianę z białek. Masło mieszamy najpierw z odrobiną, potem z resztą cista. Wykładamy na blachę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min w 180*C. Biszkopt wykładamy na oprószoną cukrem ściereczkę, usuwamy papier do pieczenia, smarujemy konfiturą i zwijamy w roladę. Studzimy.
2.Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w szklance wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia oraz stwardnienia. Kroimy w kostkę. Czekoladę ścieramy na tarce.
3.Masa: ucieramy twaróg z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Dodajemy powoli śmietanę, dalej ucieramy. Gdy masa widocznie zgęstnieje dodajemy pokrojone w kostkę galaretki oraz startą czekoladę.
4.Roladę kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Dużą, okrągłą miskę wykładamy folią aluminiową, na nią układamy ciasno plastry rolady. Wylewamy masę serową, spód przykrywamy pozostałymi plastrami rolady. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki do stężenia.
Odwracamy z całą miską na talerz, odrywamy folię i kroimy jak tort. Smacznego ! :)
Komentarze