Roladowa kula

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z okazji 14. urodzin siostry

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Roladki:
    90 g margaryny
    7 jaj
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 słoiczek kwaśnej konfitury

    masa
    1 kg zmielonego twarogu
    400 g śmietany 30%
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    5 galaretek różnych kolorów
    1 gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Roladowa kula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roladki: Tłuszcz roztapiamy, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Białka ubijamy w oddzielnej misce na sztywno. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej, ciągle ucierając dodajemy na przemian mąkę i pianę z białek. Masło mieszamy najpierw z odrobiną, potem z resztą cista. Wykładamy na blachę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min w 180*C. Biszkopt wykładamy na oprószoną cukrem ściereczkę, usuwamy papier do pieczenia, smarujemy konfiturą i zwijamy w roladę. Studzimy.
  • 2. Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w szklance wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia oraz stwardnienia. Kroimy w kostkę. Czekoladę ścieramy na tarce.
  • 3. Masa: ucieramy twaróg z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Dodajemy powoli śmietanę, dalej ucieramy. Gdy masa widocznie zgęstnieje dodajemy pokrojone w kostkę galaretki oraz startą czekoladę.
  • 4. Roladę kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Dużą, okrągłą miskę wykładamy folią aluminiową, na nią układamy ciasno plastry rolady. Wylewamy masę serową, spód przykrywamy pozostałymi plastrami rolady. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki do stężenia.
    Odwracamy z całą miską na talerz, odrywamy folię i kroimy jak tort. Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować