ROLADA Z PIANKĄ MALINOWĄ

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny letni deser.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki ( w tym 1 łyżka maki kartoflanej)
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka octu

    Upiec dwa takie biszkopty

    Pianka malinowa:
    250 ml śmietanki
    250 ml serka homogenizowanego
    1 śmietan fix
    1 galaretka malinowa
    1 lyzka zelatyny
    1 szklanka wody
    2 szklanki malin

    Bita smietana:
    350 ml smietnki kremowki
    2lyzki cukru pudru
    1 lyzka zelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Rolada Desery

Rolada z pianką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, dlugo nie mieszać aby ciasto nie opadło. Wyłożyc na formę z piekarnika wylożoną papierem i posmarowana tłuszczem, ciasto równo rozsmarować . Upiec w temp. 170 stopni przez 20-25 minut . Wyłożyc na ściereczkę i zwinąć razem ze ściereczką w rulonik. Przestudzić.
  • 2. Pianka:
    Galaretkę i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Maliny zblendować i przetrzeć przez sitko.
    Śmietankę ubić ze śmietan fix, dodać serek i tężejącą galaretkę oraz maliny. Wyłożyć na biszkopt poukładać wszystko delikatnie zwinąć w roladę. Rolady obłożyć bitą śmietaną, udekorować malinami. Całość schłodzić.
  • 3. Bita smietana:

    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić z cukrem, dodać żelatynę, lekko schłodzić, po czym wyłożyć na rolady. Udekorować malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować