Rolada z pianką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, dlugo nie mieszać aby ciasto nie opadło. Wyłożyc na formę z piekarnika wylożoną papierem i posmarowana tłuszczem, ciasto równo rozsmarować . Upiec w temp. 170 stopni przez 20-25 minut . Wyłożyc na ściereczkę i zwinąć razem ze ściereczką w rulonik. Przestudzić.
2.Pianka:
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Maliny zblendować i przetrzeć przez sitko.
Śmietankę ubić ze śmietan fix, dodać serek i tężejącą galaretkę oraz maliny. Wyłożyć na biszkopt poukładać wszystko delikatnie zwinąć w roladę. Rolady obłożyć bitą śmietaną, udekorować malinami. Całość schłodzić.
3.Bita smietana:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić z cukrem, dodać żelatynę, lekko schłodzić, po czym wyłożyć na rolady. Udekorować malinami.
Komentarze