Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mój Mąż uwielbia, gdy wymyślam nowe dania, a ja bardzo lubię Go pozytywnie zaskakiwać- tak też było w przypadku tej rolady.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 dag rukoli
    7 dag płatków migdałowych
    80 ml oliwy z oliwek
    1 gotowe ciasto francuskie
    40 oliwek zielonych z pastą paprykową
    4 średnie pieczarki
    ½ małej cebuli
    1 łyżeczka masła
    10 dag sera żółtego
    5 dag mozzarelli
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy na 4-5 kawałków, a następnie na cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
  • 2. Płatki migdałów prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Do rukoli wlewamy oliwę z oliwek, dokładnie rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy płatki migdałów i znowu miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Całą powierzchnię ciasta francuskiego smarujemy przygotowanym pesto. Posypujemy ostudzonymi pieczarkami. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, mozzarellę w miarę drobno kroimy. Serami posypujemy ciasto. Oliwki kroimy na cienkie plasterki, rozrzucamy równomiernie na cieście. Zwijamy roladę, którą kroimy mniej więcej na 1 cm kawałki.
  • 4. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować