Mój Mąż uwielbia, gdy wymyślam nowe dania, a ja bardzo lubię Go pozytywnie zaskakiwać- tak też było w przypadku tej rolady.
30 min
Składniki:
10 dag rukoli
7 dag płatków migdałowych
80 ml oliwy z oliwek
1 gotowe ciasto francuskie
40 oliwek zielonych z pastą paprykową
4 średnie pieczarki
½ małej cebuli
1 łyżeczka masła
10 dag sera żółtego
5 dag mozzarelli
sól
pieprz
Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy na 4-5 kawałków, a następnie na cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
2.Płatki migdałów prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Do rukoli wlewamy oliwę z oliwek, dokładnie rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy płatki migdałów i znowu miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3.Całą powierzchnię ciasta francuskiego smarujemy przygotowanym pesto. Posypujemy ostudzonymi pieczarkami. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, mozzarellę w miarę drobno kroimy. Serami posypujemy ciasto. Oliwki kroimy na cienkie plasterki, rozrzucamy równomiernie na cieście. Zwijamy roladę, którą kroimy mniej więcej na 1 cm kawałki.
4.Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15-20 minut.
Komentarze