Rolada jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

troszkę po mojemu doprawiona

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt;
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    kilka kropli aromatu waniliowego
    Nadzienie;
    6 - 7 sztuk dużych jabłek <u mnie były to championy>
    1 szklanka rodzynek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 - 1,5 łyżeczki cynamonu
    ćwierć łyżeczki kardamonu
    ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
    Lukier;
    Sok z połowy cytryny
    około pół szklanki cukru pudru
    Dodatkowo;
    Kolorowe cukiereczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie;
    Jabłka obieramy. ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku < lecz trochę go musimy pozostawić aby jabłka nie były bardzo suche. Nadmiar soku wsiąknie też w rodzynki>. Do startych jabłek dodajemy rodzynki, cukier waniliowy oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. .
  • 2. Biszkopt;
    Jajka, cukier oraz kilka kropli aromatu waniliowego ubijamy na puszystą masę. Powoli dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na masę jabłkową i rozprowadzamy po całej formie .
  • 3. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy na termoobiegu przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku przez jakieś 10 minut. Następnie otwieramy piekarnik przykrywamy ciasto ściereczką i wyciągamy. Najlepiej odwrócić formę do góry dnem na ściereczkę. Ściągnąć papier do pieczenia . Następnie zaczynamy zwijać roladę. Zaczynamy zwijać dłuższą stronę do której nadzienie było nałożone do samego końca i zwijamy. Zwiniętą roladę owijamy ściśle ściereczką i pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
  • 4. Gdy ciasto stygnie., szykujemy lukier.

    Lukier;
    Wyciskamy sok z połowy cytrynu i dodajemy do niego około pól szklanki cukru pudru . Dokładnie mieszamy, aż rozbijemy wszystkie grudki. Lukier powinien być dość gęsty.

    Ostudzone ciasto polewamy równomiernie lukrem i posypujemy kolorową posypką. Wstawiamy na parę minut do lodówki by lukier zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować