Wiśniowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto powstało z 3 różnych przepisów. Jest pyszne:)

  • 60 min

Składniki:


  • Ciasto;
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki śmietany 18%
    200 - 220 g masła <ja dałam osełkowe>
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki aromatu waniliowego
    Masa;
    300 - 350 ml kompotu wiśniowego
    2 szklanki mleka 2%
    3 jajka
    4 yżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki cukru
    aromat waniliowy
    Beza;
    3 białka,
    5 łyżek cukru,
    czerwony barwnik lub kisiel wiśniowy
    Polewa;
    1 łyżka śmietany 18%,
    5 cukierków "Trufle" z odry,
    tabliczka białej czekolady,
    1 łyzeczka oleju
    Dodatkowo;
    owoce z kompotu,
    spora garsć rodzynek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, śmietanę, posiekane zimne masło oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie ale szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 30minut.

    Podczas gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy bezę.

    Beza;
    Białka ucieramy z cukrem i barwnikiem lub kisielem wiśniowym na sztywną masę. .

    Po 30 minutach wyciągamy ciasto, dzielimy na 2 części. Wałkujemy , przekładamy do formy 32x26 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch jednego ciasta przekładamy masę bezową. Równo rozsmarowujemy ją na cieście. Pieczemy oba ciasta jednocześnie przez 20 - 25 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Bez termoobiegu 25-30 minut w 180 stopniach. (aż ciasto się zrumieni).
  • 2. Masa;
    Mleko zagotować. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać budyń w proszku, mąkę, aromat waniliowy oraz kompot wiśniowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlewamy naszą mieszankę cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Chwilkę gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż powstanie gęsta masa. Gdy zgęstnieje dodajemy owoce z kompotu oraz rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Gdy ciasto lekko przestygnie wyciągamy je z pieca. .

    Przełożenie ciasta; ciasto bez bezy, masa następnie nakładamy ciasto z bezą lekko przygniatamy ciasto do masy, aby ciast dobrze przywarło.

    Polewa;
    Do rondelka dodajemy śmietanę, olej, cukierki oraz czekoladę. Wszystko rozpuszczamy na wolnym ogniu.

    Na sam koniec polewamy ciasto naszą polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze zastygła. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Polecam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować