Moja polsko-włoska PIZZA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis przywieziony od znajomej z Włoch, ale wykonanie Polskie:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto;
    2szklanki przesianej mąki
    2 jajka
    150-160 ml oleju
    Pół łyzeczki soli
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 1/2 łyżeczki majeranku
    Zaczyn;
    3/4 szklanki letniego mleka
    Pół łyżeczki cukru
    50 g świeżych drożdży
    Łyżeczka mąki
    Dodatki;
    100g koncentratu pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    2 cebule
    6 ogórków konserwowych większych
    6 ogórków kiszonych większych
    ulubione mięso< kawałki kurczaka, kiełbasa, kabanosy, parówki> co kto lubi
    Kawałek ulubionego sera
    Kilka pieczarek
    sól, pieprz, oregano, przyprawa do pizzy oraz ostra lub słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pizza

Moja polsko-włoska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn;
    w garnuszku podgrzewamy mleko tak aby było letnie. Następnie dodajemy cukier, kruszymy drożdże i mieszamy. Na koniec posypujemy mąką. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto:
    do miski przesiewamy mąkę, wbijamy dwa jajka, wlewamy olej, wyrośnięty zaczyn. Potem dodajemy sól, gałkę muszkatołową oraz majeranek. Wszystko mieszamy łyżką w jedną stronę. Ciasto ma być rzadkie.
  • 3. Dno formy o wymiarach 36x25 wykładamy papierem do pieczenia następnie dno jak i ścianki formy smarujemy dokładnie olejem. Przekładamy ciasto do formy i rozprowadzamy równomiernie łyżką.
    Ciasto odstawiamy na parę minut aby odpoczęło. Do koncentratu dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Mieszanką smarujemy ciasto. Następnie układamy np. kiełbaskę pokrojoną w plasterki lekko wbijając ją w ciasto, potem dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Po cebulce przychodzi czas na ogórki, ścieramy je na tarce o dużych oczkach - odciskamy nadmiar soku i rozkładamy na cebulce. Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na masełku, ostudzone i odsączone rozłożyć na warstwie ogórków. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim pizze. Na wierzch możemy ułożyć dodatkowo pieczarki lub kiełbaskę Wszystko posypujemy papryką, ziołami do pizzy oraz oregano. Pieczemy 30-40 minut w 175* bez termoobiegu. Jest pyszna na ciepło jak i na zimno:) Polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować