Czekoladowa rolada

1 (1 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Super ciasto dla łasuchów słodkości.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    Jajka 6 szt.
    Cukier drobny ½ szklanki
    Mąka pszenna 5 łyżek
    Mąka ziemniaczana 1 łyżka
    Kakao 3 ½ łyżki
    Składniki na masę:
    Serek mascarpone 250 gram
    Czekolada gorzka 1 tabliczka
    Składniki na polewę:
    Masło ½ kostki
    Cukier puder 4 łyżki
    Kakao 3 ½ łyżki
    Mleko 2 łyżki
    Posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Białka rozdzielić od żółtek i ubić na sztywno, miksując na małych obrotach dodawać stopniowo, cukier, żółtka, kakao, mąki. Blachę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 10 minut. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę, delikatnie oderwać papier i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
    Wykonanie masy:
    Serek mascarpone zmiksować z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą na gładką masę. Następnie rozsmarować na przygotowanym placku, zwinąć ponownie w roladę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na dwie godziny.
    Wykonanie polewy:
    Masło rozpuścić z cukrem pudrem, mlekiem i kakao. Schłodzoną roladę polać przygotowaną polewą i posypać posypką. Ponownie wstawić do lodówki na 2-3 godziny. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować