Rolada biszkoptowa z cukierków Michałków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Zawsze bałam się robić rolady bo słyszałam jak to często one się nie udają. Zrobiłam i uważam że naprawdę nie jest trudna. Zróbcie dokładnie jak ja a na pewno się uda. Każdy może zrobić masę taką jak lubi.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 jajek

    1 niecała szklanka cukru

    2/3 szklanki mąki tortowej

    1 cukier wanilinowy

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżki kakao

    Krem

    2 opakowania marscapone

    200ml śmietany 30%

    3łyżki cukru pudru

    ok. 250g cukierków Michałków

    1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej

    1 kieliszek wódki

    1 galaretka np. czerwona

    można dodać 1 fix dla lepszej, sztywniejszej masy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rolada biszkoptowa z cukierków michałków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przygotowuję galaretkę wg. instrukcji jak na opakowaniu.

    Ubijam 5 białek ze szczyptą soli a w połowie ubijania delikatnie wsypuję cukier oraz cukier wanilinowy.

    Ubijam dalej i dodaję żółtka (po jednym).

    W osobnej misce łączę mąkę,kakao oraz proszek do pieczenia. Mąkę i kakao przesiewam przez sitko.

    Składniki suche łączę z resztą składników już drewnianą łyżką bardzo delikatnie by masa nie opadła.
  • 2. Biszkopt piekę do suchego patyczka ok. 15 minut w 170 stopniach. Nie należy piec zbyt długo.

    Od razu po upieczeniu jeszcze gorące przekładam na wilgotną ściereczkę i z jej pomocą zwijam roladę. Tak zwiniętą odstawiam do całkowitego schłodzenia.



    Masa:



    Wcześniej zaparzam kawę a następnie ją chłodzę.

    Śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem i dodaję serki marscapone. Gdy składniki się połączą od razu dodaję kawę oraz wódkę. Cukierki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaje do masy, lecz zostawiam ich jeszcze do posypania na samej górze ciasta. Tu już ręcznie mieszam cukierki z masą.

    Masę wykładam na zimną roladę i na brzegu układam prostokątne paski galaretki. Zwijam dokładnie i szczelnie. Górę dekoruję pozostałościami masy i ewentualnie galaretkami i kawą. chłodzę najlepiej noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować