Rogaliki półdrożdżowe

4.5 (168 ocen)

  • 40 min

Dostałam ten przepis od kolegi, bardzo dziwne mi sie wydawało że ciasto trzeba zamoczyć w wodzie, ale pomyślałam nie spróbujesz to sie nie dowiesz ;) i tak się stało i udało się wyszły pyszne POLECAM

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    70 dkg mąki
    1 kostka margaryny (roztopić)
    5 dkg drożdży
    0,5 szklanki mleka ciepłego
    1 jajko
    1 żółtko
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki półdrożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, mleka, 30 dkg mąki i 2 łyżki cukru zrobić zaczyn (ten zaczyn ma podrosnąć)
    Jajko, żółtko, 1 łyżka cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki śmietany roztrzepać w miseczce.
    Gdy zaczyn trochę podrośnie, wlać to co roztrzepaliśmy w miseczce i dodać resztę mąki tj.40dkg i roztopiony tłuszcz , wszystko razem wyrobić na jednolitą masę i włożyć do szczelnego woreczka , zawiązać woreczek i włożyć do wody na ok 40 min aż ciasto wypłynie na wierzch wody.
    Potem ciasto na stolnicy podzielić na 4 części każda częsść rozwałkować na koło i każde koło podzielić na 8 rogalików.
    Gęsty dżem nakładać na szerszą stronę i zawijać, posmarować pozostałym rozmąconym białkiem i piec na złoty kolor w 180 st
    Posypać cukrem pudrem

Porady

Rogaliki można robić także z nutellą, dzieci takie uwielbiają, zjednej porcji wychodzą 32 rogaliki zazwyczaj robię z dwóch porcji ;) żeby cokolwiek zostało , bo znikają jak ciepłe bułeczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować