Tęcza

4.5 (188 ocen)

  • 4 godz.

Jeśli ktoś uwielbia ptasie mleczko polecam jest pyszne i rozpływa sie w ustach :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebieska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku)
    owoce do dekoracji ( u mnie truskawki)
    ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tęcza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
    3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
    Mleko ubić cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
    Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian tak jak ciasto zebra się wylewa. Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
    Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
    Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować