REKLAMA

Rogaliki kruche

wyświetlono: 3915 | dodany do książki kucharskiej: 18 | polecenia: 1

Przepis mojej Mamy, zapisany Jej ręką ponad pół wieku temu. Rogaliki są kruche i pyszne. Dzisiaj zrobiłam z połowy porcji.

opublikowany: 18.03.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1/2 kg margaryny
    4 żółtka
    2/3 szkl śmietany
    6 dkg drożdży
    2 łyżeczki octu
    2 łyżeczki cukru
    sól
    cukier waniliowy
    3-4 łyżki dżemu

    białko do smarowania
    cukier kryształ do posypania
Ocena:

(średnia 4.99 z 161 głosów)

Jak zrobić Rogaliki kruche?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Śmietanę, drożdże i cukier razem wymieszać.
  • Ciasto 2. Margarynę rozetrzeć z mąką w dłoniach. Żółtka wymieszać z octem. Dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko razem połączyć i zagnieść ciasto. Gdyby przy zagniataniu okazało się, że ciasto będzie zbyt twarde to dodać więcej śmietany.
  • Ciasto 3. Ciasto podzielić na cztery części ( jeżeli robimy z całej porcji to na osiem).
  • Rogaliki 4. Każdą z części cienko rozwałkować nałożyć odrobinę dżemu i zwinąć rogalik.
  • Rogaliki 5. Rogaliki smarować białkiem, posypać cukrem i układać na blaszce.
  • Rogaliki 6. Piec na zloty kolor w temp. 175 *C 18 - 20 min.

Porady

Do ciasta można dodać więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Rogaliki kruche wg Skotka Dodane przez: gomak

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: aneczka791

Kruche rogaliki

Prosty przepis na jogurtowe rogaliki:)

kategoria: rogal kruche ciasto rogale Desery rogaliki opublikowany: 20.07.2014 | wyświetlono: 2943 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: Barbunia Barbunia

Kruche rogaliki

Kruche i sprawiające, że nie można się od nich oderwać.

kategoria: rogal kruche ciasto rogale Desery rogaliki opublikowany: 03.08.2015 | wyświetlono: 1265 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE