Rogaliki kruche

4.96 (165 ocen)

Przepis mojej Mamy, zapisany Jej ręką ponad pół wieku temu. Rogaliki są kruche i pyszne. Dzisiaj zrobiłam z połowy porcji.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1/2 kg margaryny
    4 żółtka
    2/3 szkl śmietany
    6 dkg drożdży
    2 łyżeczki octu
    2 łyżeczki cukru
    sól
    cukier waniliowy
    3-4 łyżki dżemu

    białko do smarowania
    cukier kryształ do posypania
Wystaw ocenę:

4.96 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Śmietanę, drożdże i cukier razem wymieszać.
  • Ciasto 2. Margarynę rozetrzeć z mąką w dłoniach. Żółtka wymieszać z octem. Dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko razem połączyć i zagnieść ciasto. Gdyby przy zagniataniu okazało się, że ciasto będzie zbyt twarde to dodać więcej śmietany.
  • Ciasto 3. Ciasto podzielić na cztery części ( jeżeli robimy z całej porcji to na osiem).
  • Rogaliki 4. Każdą z części cienko rozwałkować nałożyć odrobinę dżemu i zwinąć rogalik.
  • Rogaliki 5. Rogaliki smarować białkiem, posypać cukrem i układać na blaszce.
  • Rogaliki 6. Piec na zloty kolor w temp. 175 *C 18 - 20 min.

Porady

Do ciasta można dodać więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować