Rogaliki a'la pizza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Uwielbiam ciasto drożdżowe, na słodko i na wytrawnie. Uwielbiam jeść i uwielbiam robić.
Tym razem zrobiłam rogale z ciasta na pizzę, dodatki
też jak do pizzy i powiem Wam, że wyszło pysznie.
Wierzch rogali posypałam serem żółtym, dzięki temu na ciepło, po upieczeniu rogale
fajnie chrupią. Na zimno też całkiem nieźle smakują.
Można je też mrozić i później odgrzać w piekarniku, 180 stopni 10-15 minut.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 350 g. mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    200 g. ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    20 g. drożdży
    4 łyżki oliwy z oliwek

    Sos pomidorowy:
    4 łyżeczki keczupu (miałam swojski z cukinii)
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/2 ząbka czosnku
    1/2 łyżeczki oregano
    sól, pieprz

    Dodatki:
    1 mała cebula
    5 większych pieczarek
    kilkanaście oliwek
    kilka plastrów salami
    kawałek papryki czerwonej
    1 kulka sera mozzarella (100 g.)
    50 g. sera żółtego

    Dodatkowo:
    jajko do posmarowania wierzchu rogali
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Rogaliki a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki a'la pizza 1. Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać.
    Wsypać mąkę, sól i wlać oliwę z oliwek. Wyrobić robotem, lub mikserem
    z hakami. Ciasto przełożyć do miski poruszonej mąką i nakryć ściereczką.
    Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Rogaliki a'la pizza 2. Kiedy ciasto wyrasta, przygotować dodatki.
    Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    Dodać pieczarki pokrojone w plasterki.
    Smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.

    Oliwki, paprykę i salami pokroić na mniejsze kawałki. Mozzarellę pokroić w małą kostkę.
    Ser żółty zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach.

    Do miseczki przełożyć keczup i koncentrat pomidorowy, dodać czosnek przeciśnięty
    przez praskę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.
  • Rogaliki a'la pizza 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąka.
    Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować kulkę. Nakryć ściereczką i zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia.
    Następnie rozwałkować na kształt koła i podzielić na 6 trójkątów.
    Każdy trójkąt posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć trochę mozzarelli i dodatki.
    Naciąć delikatnie u podstawy, żeby lepiej się zawijały.
    Na koniec wyłożyć trochę żółtego sera.
    Część sera żółtego zostawić do posypania wierzchu rogali. Zawinąć rogale.
    Dodatki nakładamy z umiarem żeby rogale dobrze się zawinęły.
  • Rogaliki a'la pizza 4. Gotowe rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch rogali posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać resztą żółtego sera.
  • Rogaliki a'la pizza 5. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni około 15-20 minut
    (u mnie piekły się 17 minut)

    Rogaliki podałam z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować