ROLADA A'LA PIZZA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Rolada drożdżowa, pełnoziarnista o smaku pizzy to pyszna przekąska, której nikt się nie oprze. Na zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka ciepłej wody
    20 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżeczki przyprawy do pizzy
    1/2 łyżeczki soli
    4-5 łyżek oliwy z oliwek
    Farsz:
    1 cebula
    1 papryka
    ok. 200 g kiełbasy
    1/2 puszki kukurydzy
    ok. 100 g sera żółtego
    1 jajko
    sól, pieprz
    papryka słodka mielona
    zioła prowansalskie
    natka pietruszki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Pizza Przekąski

Rolada a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Farsz: Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami. Smażymy kolejne 3-4 min. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, mieszamy i zestawiamy patelnię z ognia. Gdy farsz przestygnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wbijamy jajko. Mieszamy.
  • 3. Gdy ciasto urośnie, rozwałkowujemy go na stolnicy lekko podsypanej mąką na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Na środku wykładamy przygotowany farsz i rozprowadzamy go po całym placku, zostawiając około 2 cm od brzegu. Na farsz wykładamy ser żółty starty na tarce o małych oczkach ( zostawiamy trochę sera do posypania na wierzchu rolady). Ciasto zwijamy, a następnie podwijamy oba końce pod spód. Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Po tym czasie, wierzch rolady posypujemy żółtym serem i ziołami i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 5 min. Wyciągamy i kroimy w plastry.

Porady

Najlepiej smakuje na ciepło. Również następnego dnia smakuje wyśmienicie, wystarczy pokroić w plastry i podgrzać chwilkę w piekarniku. Przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować